Měl jsem možnost položit pár dotazů zástupcům společnosti Labeta – viz níže. Máte na ně dotazy? Napište mi a já je předám dál 🙂

  • Proč jste začali vyrábět bzl. produkty? Osobní zkušenost? Mezera na trhu?
  • Vycítili jsme na trhu příležitost. V roce 2005 byla nabídka bezlepkových výrobků na trhu poměrně malá a ceny naopak vysoké, což byl pro celiaky samozřejmě velký problém. V tu dobu jsme měli už mnohaleté zkušenosti s konvenčními (lepkovými) směsmi na pečení a vaření a hledali další směry, kterými bychom se mohli rozvíjet. Rozhodli jsme se proto využít našich zkušenosti a vyvinout a nabídnout širší sortiment bezlepkových výrobků za dostupnější ceny.

 

  • Jak je složité vyrábět bezlepkové produkty? Co vše bylo třeba vyřešit?
  • Velkým problémem u pečiva a moučníků je právě absence lepku, který má v těstě funkci jakéhosi pojiva, díky kterému je výsledný produkt nadýchaný a vláčný. U každého výrobku tedy musíme hledat kombinaci bezlepkových surovin, které nám pomohou dosáhnout velmi podobných vlastností a zároveň zachovají chuť a trvanlivost, na jakou jsou spotřebitelé zvyklí u běžných lepkových výrobků.

 

  • Jak je zajištěno, že nedojde ke kontaminaci s „lepkovými“ výrobky? Vyrábí se na stejném místě?
  • Bezlepkové výrobky vyrábíme ve stejném provozu, ve kterém zpracováváme i konvenční výrobu. Díky téměř čtrnáctileté zkušenosti s výrobou bezlepků však máme propracovaný systém opatření, abychom kontaminaci lepkem zabránili. Výroba bezlepků je časově oddělená (tedy neprobíhá současně s konvenční výrobou), před samotným započetím výroby probíhá důkladná sanitace všech výrobních prostor a v neposlední řadě každou výrobní šarži testujeme na přítomnost lepku v externí akreditované laboratoři. Dokud nemáme laboratorně potvrzeno, že je výrobek v pořádku, šarži neexpedujeme.

 

  • Jak často musíte nechat výrobky kontrolovat, že jsou bezlepkové? Provádí se pravidelné testy?
  • V externí laboratoři necháváme kontrolovat každou jednotlivou výrobní šarži.

 

  • Jak je náročné uvést nové výrobky?
  • Stejně jako u jiných produktových řad je zařazení jednodušší, pokud vyvineme atraktivní výrobek, který na trhu chybí.

 

  • Jak probíhá testování (nových výrobků)?
  • Před uvedením na trh testujeme výrobek v rámci firmy a následně s pomocí celiaků z celé republiky, se kterými udržujeme pravidelný kontakt. V návaznosti na jejich poznatky ještě mírně upravujeme složení či návody.

 

  • Můžete prozradit nějaké chystané novinky?
  • Vývoj se u nás prakticky nezastaví. Stále sbíráme tipy na výrobky, které celiakům chybí. Nově chystáme směs na bezlepkový makovec a proteinové palačinky bez lepku.

 

  • Odpovídají:
  • Roman Bezdička – zástupce ředitele a vedoucí výroby v Labetě
  • Milan Macháček – manažer prodeje v Labetě